Verlengde schooldagen

Na schooltijd niets te doen? Met de verlengde schooldagen van Natuur&Zo hoeft niemand zich te vervelen. Leren, ervaren en beleven houden niet op na school. Onze verlengde schooldagen sluiten aan bij de thema's op school, maar bieden altijd iets extra's of iets anders dan wat de kinderen gewoonlijk doen. Natuur&Zo biedt verlengde schooldagen rondom de thema's Natuur, Zwerfafval & plastic soep, Gezonde voeding en Energie & Duurzaamheid.

Natuur&Zo biedt een programma van 2 tot 8 middagen van 1 tot 1,5 uur rondom een gekozen thema. Het programma van de verlengde schooldagen wordt in overleg aangepast aan de hand van de leeftijd van de kinderen, het aantal middagen en het seizoen. Aanvragen voor de verlengde schooldagen of naschoolse activiteiten via Natuur&Zo.

AANVRAGEN NASCHOOLSE ACTIVITEITEN

Thema’s:

1. Natuur (serie van 2 tot 8 middagen)

Kinderen kunnen allerlei leuke originele activiteiten ondernemen in en met de natuur. De kinderen gaan gedurende een aantal weken aan de slag met:

(Kriebel)beestjes

Ontdek de wereld van bijen, pissebedden, slakken, spinnen, wormen, rupsen, vlinders of het konijn, de egel of de mol!

Vogels

Leer meer over de vogels om ons heen: hun uiterlijk, nestjes, eieren, veren en zang.

Bomen en planten

Bomen, planten en bloemen zijn zo gewoon, we kijken er vaak niet eens goed naar. Dat doen we in deze activiteiten natuurlijk wel en we gaan er ook wat mee doen. Bijvoorbeeld met zaden, wortels, bladeren, gras en noten en vruchten.

Bodem- en waterleven (bijv. kikkers en padden in het voorjaar of paddenstoelen in de herfst)

Onder de grond en in het water groeit en krioelt van alles. We gaan op speurtocht naar deze ondergrondse of onderwaterwereld.

De invulling van de programma's hangt af van het seizoen, zodat er veel aandacht kan zijn voor de hoogtepunten in de natuur op dat moment. Op verzoek sturen we u een voorstel.

2. Zwerfafval & plastic soep (serie van 5 workshops)

Plastic, batterijen, drinkpakken, verpakkingen of oud papier: wat gebeurt er mee als ze op zijn, kapot gaan of niet meer nodig zijn? Elke week staat een ander restproduct centraal. Kinderen gaan o.m. zelf papier maken, zelf een verpakking maken voor snoep, ze leren over plastic soep en binden de strijd aan met de immense afvalberg. De serie workshops wordt afgesloten door een afvalopruimactie in de buurt.

3. Gezonde voeding (variabel aantal activiteiten)

Proeven, ruiken, horen, voelen en kijken: met al hun zintuigen verkennen kinderen het dagelijkse eten! Smaaklessen is een uniek programma over eten en smaak voor groep 1 t/m 8 van de basisschool. Het beleven van voedsel staat centraal. Door Smaaklessen krijgen kinderen flink wat kennis over eten én ervaring met gezond en duurzaam kiezen. Kinderen maken tijdens de Verlengde Schooldagen verschillende gezonde gerechten en doen allerlei smaakproeven.

4. Energie & duurzaamheid

1. Groene energie (serie van 3 middagen)

Tijdens deze middagen doen de kinderen allerlei proefjes die te maken hebben met energie en energiebesparing. Ze bouwen een windmolen, testen de werking van een warmtepomp, helpen mee om zonne-energie op te wekken en leren meer over de functie van de natuur als stopcontact.

2. De Kunst van Recyclen (serie van 3 middagen)

Elektrische en elektronische apparaten: wat gebeurt er mee als ze kapot gaan en weggegooid worden? Kinderen halen onderdeeltjes uit e-waste en maken hier kunstwerken van.