Scholen en kinderopvang

 

Steeds meer scholen en kinderopvangcentra in Zeeland leggen een groene speelplaats aan. Een groene buitenruimte met speelobjecten van natuurlijke elementen, zoals stapstenen, boomstammen, een klimboom, wilgentenen hut of met een moestuin. Een speelterrein met eindeloze mogelijkheden om te klauteren, rauzen of zomaar rustig te genieten of de natuur te ontdekken.

Een dergelijke ruimte biedt kinderen veel meer uitdaging dan een plein waarop ze enkel kunnen rennen en voetballen en waar geen plek is voor rustiger spel. Kinderen spelen er gevarieerder en creatiever en vervelen zich niet, zo leren ervaringen van andere scholen en kindercentra.

Hoe begin je?

Natuurlijk kun je op een goede vrijdagnamiddag een deel van de tegels er uitlichten en maar beginnen. Maar de praktijk wijst uit dat een goed plan noodzakelijk is om te komen tot een goed ingericht plein. Zo voorkom je teleurstellingen en is de continuiteit gewaarborgd. Het is niet nodig het wiel uit te vinden. Deze handleiding geeft een goed inzicht in de stappen die nodig zijn om een groen schoolplein te realiseren. 

Voor(oor)delen

Een school die of kinderopvangcentrum dat overweegt een groen schoolplein aan te leggen krijgt onvermijdelijk te maken met een hoop vragen en vooroordelen. Groen spelen zorgt voor:

  • Zand in de klas
  • Rotzooi
  • Woekerend onkruid
  • Mopperende ouders
  • Vieze kleren
  • Valpartijen
  • Problemen met het onderhoud

Ja, er zal vast eens een kind een bult oplopen, net zo goed als ouders soms zullen klagen over een vieze broek. En over het onderhoud moeten goede afspraken worden gemaakt. Maar laat je niet ontmoedigen door de in eerste instantie misschien negatieve reacties. Deze nadelen wegen niet op tegen de vele voordelen van groen spelen.