Nieuws

De deur is dicht, maar wij zijn open!

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, de deur open laten staan in de winter is niet duurzaam. Geen nieuwe informatie toch? Maar heb jij er wel eens over nagedacht dat wanneer je door de winkelstraat loopt, alle(!) deuren open staan?

Update: Zeeuwse menukaart!

Door te proeven, voelen, horen, ruiken, koken en zelf verbouwen van groenten verkennen kinderen hun eten. Zoek je ondersteunend lesmateriaal in de groep, een educatieve les op de boerderij of koken in de klas? Deze menukaart geeft een overzicht van het lesmateriaal, activiteiten en lessen rond gezond en duurzaam voedsel.

Een groen schoolplein voor basisschool Prins Willem van Oranje

Het was een feest op de Prins Willem van Oranje school in de gemeente Terneuzen!

Gratis moestuinzaadjes voor basisscholen en bso's!

Vanuit Jong Leren Eten Zeeland en de NME-centra in Zeeland maken we scholen, kinderopvang en buitenschoolse opvang graag attent op een interessante actie, zeker voor locaties die bezig zijn met de Gezonde School en/of met het thema gezonde voeding.

Voorleesactie!

In de samenleving van morgen is duurzaamheid het nieuwe normaal. Het is daarom belangrijk dat leerlingen duurzaamheid nu al als het nieuwe normaal zien. Dat ze ervaren dat hun handelen er toe doet. De jaarlijkse voorleesactie is een van de activiteiten tijdens De dag van de Duurzaamheid die hier een impuls aan geeft.

Speurtocht - De Vliegende Hollander

AHOY PIRAAT! Help jij kapitein Willem van der Decken met zijn zoektocht naar de verloren parel?

Waar een wil is, is een weg!

BSO Molenbolwerk in IJzendijke stapte in op onze pilot 'Afval op school'. Vorig jaar volgde ook de Molenkreek in Schoondijke. Tijd om in gesprek te gaan over hun succes van afval scheiden met Frank Boerebach, directeur van beide scholen.

Activiteitenkalender de Boomhut (2021)

Ook deze zomer zijn er volop activiteiten in natuurspeeltuin de Boomhut in Terneuzen.

12 juni - Clingse Bossen

Natuur & Zo, Kreatieve vorming en Iktoon - Zeeland slaan de handen in elkaar en laten je zintuigen prikkelen.

De kracht van kruiden

Wat zijn kruiden? Hoe smaken en ruiken ze? Wat kun je met kruiden? Wat is het verschil tussen kruiden en onkruiden?

Praatplaten voor moestuinlessen

Geeft jouw school of BSO moestuinlessen? Met deze 8 praatplaten op A3-formaat kunt u of natuurouders op vernieuwende wijze (extra) verdieping geven aan de lessen.

Gezocht: enthousiaste campagneteamleden!

Voor ons Campagneteam Schoon Zeeland zoeken wij ook deze zomer weer enthousiaste mensen (periode 26 juli tot en met 3 september).

De Zeeuwse Wandelroute

Elk jaar organiseert Stichting Landschapsbeheer Zeeland een Wandelevent voor de wandelvrijwilligers.

Mini-voedselbos

In Zeeland staan 9 Voedselbosjes op schoolpleinen van basisscholen. Na de aanleg van het pioniersbosje in Hulst in november 2019 zijn najaar 2020, verspreid over alle Zeeuwse eilanden, zijn in november 2020 8 Voedselbosjes geplant bij enthousiaste basisscholen!

Geef Zeeuwse stoepplantjes een naam

Met stoepkrijt namen schrijven bij de wilde planten die tussen de stoeptegels groeien. Deze rage wordt ook wel botanisch stoepkrijten genoemd.

De nieuwsbrief is terug!

Hij is weer terug van weggeweest! De nieuwsbrief van Natuur&Zo, fris in een nieuw jasje.

Actie 'Zwerfkapje' stopt per 1 april

Wil je nog een afvalgrijper lenen? Vraag hem dan uiterlijk deze week nog aan!

27 maart - Earth Hour.

Zaterdag 27 maart is het weer zover: Earth Hour. Wereldwijd doen deelnemers een uur lang het licht uit, om op deze manier aandacht te vragen voor de natuur op aarde. Gemeente Terneuzen dooft de lichten van het stadhuis en van ‘De Koegors’. Gemeente Sluis zet de verlichting van het stadhuis in Oostburg en het Belfort in Sluis uit. Doe jij ook mee dit jaar?

Nationale Buitenlesdag

Op 13 april is het Nationale Buitenlesdag. Even geen stoelen, tafels en boeken maar op avontuur in de natuur!

Wij zijn TooSZ!

Wij zijn TooSZ! Trots op ons Schoon Zeeland en daarom willen wij dit jaar iets extra doen voor de inwoners die ons trots maken.

Jaarrond tuintelling

Ook jouw tuin zit vol leven, geef het door!

Zeeuwse NME-centra binden strijd aan tegen zwerfkapjes

Rondslingerende mondkapjes zijn veel mensen een doorn in het oog. Overal in het straatbeeld duiken ze op. De vijf Zeeuwse centra voor natuur- en milieueducatie (NME Zeeland) binden de strijd aan tegen het zwerfvuil. Ze stellen grijpers beschikbaar voor inwoners die de zwerfkapjes en ander zwerfafval beu zijn.

Les over mondkapjes door Wereld Natuur Fonds

Op de basisschool leren over natuur, klimaat, duurzaamheid en wilde dieren. Dat kan ook met de lessen Toekomstkunde van het Wereld Natuur Fonds (WWF). Speciaal voor deze tijd komt het WWF met een les (ook geschikt voor thuisonderwijs) over mondkapjes en zwerfafval. Door het coronavirus belanden er steeds meer wegwerp-mondkapjes in de natuur. Daar kan vast wat aan gedaan worden! Kinderen bedenken met deze les een eigen campagne om dit probleem op te lossen.

Een fijn, gezond en zorgeloos 2021!

Lekker naar buiten. Elkaar weer ontmoeten, in de klas of de kinderopvang of waar dan ook. Samen gezond eten en bewegen. Genieten van al het moois dat Zeeuws-Vlaanderen te bieden heeft. Laat 2021 een mooi jaar worden, zonder zorgen, maar met heel veel lichtpuntjes en fijne momenten. Natuurlijk met Natuur&Zo aan jullie zijde. Wij staan ook in 2021 voor jullie klaar voor meer groen op het schoolplein, meer insecten en vogels op en rond het plein, minder zwerfafval, meer buitenonderwijs en heel veel lekkere gezonde hapjes in de klas! Tot ziens!

Uitleen even niet mogelijk

Tot en met 18 januari 2021 is de bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen gesloten in verband met de lockdown. Natuur&Zo is gehuisvest in de bibliotheek in Terneuzen en kan in deze periode het lesmateriaal helaas niet klaarzetten voor de scholen en kinderopvang in Zeeuws-Vlaanderen. Vanaf dinsdag 19 januari gaan we weer voor jullie aan de slag. Bedankt voor je begrip!

GRATIS Vogelhapjes maken voor op het schoolplein

De vogels kunnen in de winter wel wat extra’s gebruiken. Help je ook mee? Hang dan zelfgemaakte vogelhapjes op jouw schoolplein. En als de vogels op de lekkere hapjes afkomen, kun jij ze goed bekijken én tellen. Zo help je de vogels en vergroot je je vogelkennis!

Ontdek de smaak van de tropen in Goes

Ga met je klas op expeditie en ontdek de smaken van het tropisch regenwoud. Boek één van de onderstaande programma’s. Leerzaam, lekker en spannende tegelijk! Bij elke expeditie ontmoet je de expeditieleider die je wegwijst maakt in het bos. Hij of zij legt uit wat de leerlingen gaan doen, vertelt leuke weetjes en helpt mee.

Wintergroentenpakket komt te vervallen!

NB Ivm de verlengde lockdown hebben we besloten het gratis pakket wintergroenten voor dit jaar te laten vervallen. Het is weer tijd voor wintergroenten! Natuur&Zo biedt de basisscholen en BSO’s in Zeeuws-Vlaanderen weer de mogelijkheid om een gratis lespakket en een doos boordevol lekkere wintergroenten aan te vragen. Hier kunnen jullie dan in week 3 of 4 van 2021 mee aan de slag op school of op de BSO.

7 november: natuur in je tuin!

Ieder jaar springen duizenden vrijwilligers in de bres voor de natuur tijdens de landelijke Natuurwerkdag. Helaas kan deze gezamenlijke dag dit jaar niet door gaan door de huidige coronamaatregelen maar daar hebben de organisatoren iets op bedacht: op zaterdag 7 november kun je iets betekenen voor de Zeeuwse biodiversiteit door mee te doen aan de actie #natuurinjetuin!

Kokkerellen met Jota in het Ledeltheater

Kom jij ook in de herfstvakantie naar het Ledeltheater in Oostburg en kook je mee? Natuur&Zo, JOTA-Jong, Ledeltheater Oostburg en Jong Leren Eten Zeeland organiseren in de herfstvakantie een superleuke en gezellige middag! In het Ledeltheater wordt de “Schooltuin-film” vertoond en daarna gaan we in JOTA en in het Ledeltheater met verschillende groenten en vruchten lekkere smoothies, wraps, pizza’s, en wafels maken…. en natuurlijk proeven!

Paddenstoeltjes zoeken in de herfstvakantie

WINACTIE Pak de paddenstoel! Ga in de herfstvakantie op zoek naar de verstopte paddenstoeltjes in het Bos van Erasmus, het Natuurspeelbos Axel of de Clingse bossen. Gevonden? Win een middag met het hele gezin INTO THE WOODS! Houd Facebook en Instagram van Natuur&Zo in de gaten voor aanwijzingen over de vindplaatsen...

Met de kleuters naar het bos

We pakken de draad met onze natuuractiviteiten weer op! Schrijf je nu in voor de paddenstoelenwandelingen voor de kleuters en peuters

Voorleesactie Dag van de Duurzaamheid 2020

In welk land wordt jouw kleding gemaakt? En door wie en van wat voor stof? Leen of ruil je weleens kleren met je vriend of vriendin? Of draag je soms tweedehands kleren, van je broer of zus bijvoorbeeld? In het nieuwe voorleesboek De Wereld van Kleding staat duurzame kleding centraal. Op 9 oktober 2020 op de Dag van de Duurzaamheid Onderwijs lezen burgemeester, wethouders en raadsleden van de gemeenten Terneuzen, Hulst en Sluis uit dit boek voor. De verhalen zijn geschikt voor alle groepen van de basisschool.

Meedenken over energie in gastcollege Zeeuws Energie Akkoord

Hoe kan Zeeland de uitstoot van CO2 verminderen? Wat moeten we doen om voldoende duurzame stroom op te wekken? Hoe maken we het vervoer duurzamer? Heb jij ideeën hoe we in Zeeland de energie-uitdagingen kunnen aanpakken? Volg het interactief gastcollege over duurzame energie in jouw klas! Namens het Zeeuws Energie Akkoord mogen we dertien groepen 7/8 in Zeeland een gratis interactief gastcollege aanbieden in de maand september. Tijdens dit college gaan we samen met de kinderen de ins en outs van de Regionale Energiestrategie in Zeeland verkennen. Als leerkracht hoef je dit gastcollege niet voor te bereiden: een gastdocent neemt deze volledig voor zijn/haar rekening.

Schrijf je in voor EU-schoolfruit!

Vanaf 31 augustus t/m 11 september kunnen scholen zich weer inschrijven voor het EU-Schoolfruitprogramma. Er kunnen weer ongeveer 3000 scholen meedoen!

Terneuzen kleurt groen

De gemeente Terneuzen kleurt groen! Begin juli is bekend gemaakt dat er drie nieuwe scholen aanhaken bij de Groene Revolutie Zeeuwse Schoolpleinen. De scholen De Vlaswiek (Koewacht), Kindcentrum De Oude Vaart (Terneuzen), CBS De Parel (Terneuzen) gaan voor het einde van 2020 hun schoolplein ontharden met een bijdrage van de Provincie Zeeland en de Gemeente Terneuzen. Goed voor de kinderen en goed voor het klimaat. Kinderen zijn gezonder én leren beter door veel buiten te zijn. Op naar meer natuur op Zeeuwse schoolpleinen met ondersteuning van natuur- en milieuorganisatie Natuur&Zo en IVN.

Een ommetje in elke kern

Even een frisse neus halen… Soms heb je dat even nodig! Én blijven bewegen is nou eenmaal belangrijk voor je gezondheid. Wandelen in de eigen omgeving is leuk en ontspannend, maar kan ook verrassend zijn. Ontdek 14 weken lang een ommetje in elke kern van de gemeente Terneuzen. Bij elk ommetje hoort een stukje geschiedenis of erfgoed. Natuur&Zo loopt de routes en maakte het verslag voor de gemeente Terneuzen en Stad Terneuzen.

EU-schoolfruit start weer

Tussen 31 augustus en 11 september kan je als school weer inschrijven voor EU- Schoolfruit 2020-2021. Door mee te doen leren kinderen twintig weken lang spelenderwijs gezonder te eten en het stimuleert kinderen samen groenten en fruit te eten in de klas.