Amfibieën van dichtbij bekijken

Gratis gastlessen in het veld voor basisscholen in Zeeuws-Vlaanderen

De kikker heeft een glibberig glad lijf, de pad een droge wrattige huid. Salamanders zijn er in vele gedaantes. De diertjes hebben gemeen dat ze er als baby heel anders uitzien dan als volwassene. En het zijn alle drie amfibieën. Tijdens de veldwerkochtend of -middagen van Natuur&Zo leer je er alles over!

Is het een kikker of toch een pad? Een kleine watersalamander of die zeldzame kamsalamander? En wist je dat er in Zeeland ook waterschorpioenen leven? Basisscholieren ontdekken vanaf half mei het waterleven in een poel in de buurt van school tijdens speciale veldwerkochtenden en -middagen met Natuur&Zo. Ze leren meer over de voortplanting, leefgebied en bedreiging van amfibieën.

200_waterbeestjes_kijken_de_schakel_groep_6_2015-5-11_foto_l_calle_17.jpg200_waterbeestjes_kijken_de_schakel_groep_6_2015_5_11_foto_l_calle_19.jpg200_waterbeestjes_kijken_de_schakel_groep_6_2015_5_11_foto_l_calle_57.jpg

 

 

 

 

 

 

In mei gaan de natuurgidsen van Natuur&Zo, natuur- en milieueducatie Zeeuws-Vlaanderen, en Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ) op pad om, samen met de leerlingen, waterdiertjes op te sporen en te onderzoeken. Tegelijkertijd krijgen de kinderen uitleg over de voorkomende soorten, voortplanting, het leefgebied en de bedreiging van amfibieën in Zeeuws-Vlaanderen. Zo leren ze meer over het leven in en om een sloot, drinkput of zoetwaterpartij en helpen de leerlingen op hun beurt mee aan het onderzoek naar de verspreiding van en het aantal amfibieën in Zeeuws-Vlaanderen.

We zoeken zoveel mogelijk naar locaties in de buurt (op fietsafstand) van school. Dit is niet altijd mogelijk: sommige poelen zijn onvoldoende of juist te goed toegankelijk of er zitten geen amfibieën in. Na aanmelding bekijken welke locatie voor uw school de meest geschikte is.

Aanmelden

Wilt u deelnemen? Stuur dan vóór 13 april een e-mail naar natuurenzo@terneuzen.nl met daarin de gegevens van uw school, 2 voorkeursdata, de groepsgrootte en - eventueel - een locatie naar keuze. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact op.

Extra:

  • Om zoveel mogelijk scholen een aanbod te kunnen doen, kunt u met maximaal 1 groep per school van maximaal 25 leerlingen inschrijven.
  • Wij rekenen erop dat u de kinderen van tevoren in de klas al iets vertelt over amfibieën (informatie volgt!).
  • We gaan er vanuit dat enkele (natuur)ouders meegaan als begeleiders van de activiteit.

Help onze amfibieën in Zeeland

Met een schepnetje in een vijver, poel of sloot waterbeestjes vangen. Niets leuker dan dat, vooral voor kinderen. Samen met de terreinbeheerders en andere natuurorganisaties, zoals IVN en de NME-centra in Zeeland, hebben we afgesproken om ons te houden aan extra hygiënevoorschriften. Daarmee kan iedereen meehelpen om te voorkomen dat een, voor salamanders, dodelijke ziekte in de provincie opduikt. De schimmel en het virus zijn voor de mens niet schadelijk, maar kunnen via de mens wel verspreid worden onder amfibieën. Het hygieneprotocol houdt onder meer in dat schepnetjes na afloop goed schoongemaakt moeten worden en dat de kinderen de amfibieen niet met de hand mogen vastpakken.