Gratis wintergroentenpakket!

NIEUW lespakket dankzij een bijdrage van Jong Leren Eten en de Provincie Zeeland

Na al het snoepen op pakjesavond en met kerst is het in het nieuwe jaar weer tijd voor iets gezonds. Wintergroenten bijvoorbeeld! Natuur&Zo biedt de basisscholen en kinderdagverblijven/BSO’s in Zeeuws-Vlaanderen weer de mogelijkheid om het lespakket wintergroenten aan te vragen. De digitale lesmap is vernieuwd. Wat blijft is het gratis wintergroentenpakket. Een mooie gelegenheid om met kinderen stil te staan bij het belang van gezonde voeding.

Wat zijn wintergroenten? Waarom eten we deze tegenwoordig niet alleen in de winter? In week 4 (21-25 januari 2019) kunnen scholen en kinderopvangcentra in Zeeuws-Vlaanderen weer aan de slag met het lespakket Wintergroenten. Met dit lespakket maken kinderen in de basisschoolleeftijd kennis met groenten, die oorspronkelijk alleen in het herfst- en winterseizoen beschikbaar waren.

Bij het lespakket hoort een groentepakket dat in deze week is op te halen bij groentehandel De Feijter (Het Boertje) in Terneuzen. Het groentepakket is GRATIS en is bedoeld voor het gebruik in 1 groep. Het bestaat uit verschillende wintergroenten.

Het pakket bestaat uit:

 • 2 preien
 • 1 knolselderij
 • 5 aardappels
 • boerenkool
 • 25 spruitjes
 • 5 winterwortelen
 • 2 uien
 • 2 rode bietjes
 • 1 pompoen

In het begeleidende digitale boekje vind je de leerdoelen per bouw, een beschrijving van de lessen, tips, verschillende recepten en achtergrondinformatie voor de groepen 1 tot en met 8. Het lespakket is dit jaar dankzij een bijdrage van Jong Leren Eten en de Provincie Zeeland vernieuwd.

Wil je het lespakket ontvangen? Stuur dan uiterlijk 31 december een e-mail naar natuurenzo@terneuzen.nl

Na de kerstvakantie krijg je bericht wanneer u de lesmap en het groentepakket bij Het Boertje in Terneuzen kunt ophalen.

Laat zien wat jullie met de wintergroenten hebben gedaan en win een leerzame en leuke rondleiding bij Het Boertje!!

De kinderen gaan tijdens deze educatieve activiteit met een boodschappenbriefje en een winkelmandje de winkel in. Ze zoeken naar bekende en minder bekende producten. En daarna gaan ze natuurlijk met hun boodschappen iets lekkers maken, zoals een Vietnamese loempia of een smoothie! De activiteit wordt aangepast aan de leeftijd van de kinderen.

Voorwaarden:

Aan deelname stellen we een voorwaarde: we willen graag zien wat jullie met het les- en groentepakket hebben gedaan. Dat kan op 2 manieren:

 1. U stuurt ons foto’s of een verslag van de les of activiteit die we mogen gebruiken op de Facebookpagina van Natuur&Zo
 2. Of (nog leuker): u doet mee aan de WINTERGROENTENWEDSTRIJD. Bij het groentepakket zit een poster die u met de klas of BSO-groep kunt beplakken of van tekeningen kunt voorzien. Extra posters zijn te downloaden via www.natuurenzo.nl/wintergroenten

Posters kunnen worden ingeleverd, uiterlijk 5 februari 2019, bij Groentehandel De Feijter of kunnen worden afgegeven bij of opgestuurd naar Natuur&Zo.

Alle inzendingen krijgen een tijdelijk plekje bij het Boertje. De mooiste poster wordt beloond met een educatieve rondleiding op een nader te bepalen datum voor 1 klas/groep.

Let op:

 • Er is maximaal 1 groentepakket beschikbaar per school/BSO. Meer groentepakketten zijn tegen kostprijs van 7,50 euro te bestellen. Geef dit door bij je aanmelding!
 • Scholen dienen het groentepakket zelf op te halen bij De Feijter AGF, Guido Gezellestraat 21-23, Terneuzen, op maandag 21, dinsdag 22 of woensdag 23 januari 2019.
 • Aanmelden is verplicht. Bij het ophalen overleg je bij de kassa van het Boertje een print van de bevestigingsmail zodat de medewerkers van het Boertje kunnen zien wie er zijn langs geweest.

Tip:

Combineer de activiteiten rond wintergroenten met ons lesprogramma Smaaklessen of het programma Smaakplezier op de BSO. Ook kunt u onze heksenketel lenen!