Paddenoverzet begint weer

De paddentrek begint weer. En dus is het tijd voor de Paddenwerkgroep Zeeuws-Vlaanderen om maatregelen te nemen langs de Van Wuijckhuiseweg bij Mauritsfort tussen Hoek en Philippine. Vrijdag 15 februari plaatst Willie Ekkenbus uit Philippine een gaasscherm langs de weg en graaft ze de emmers in de grond. Overstekende padden en kikkers op weg naar hun voortplantingswater worden op deze manier opgevangen.

Willie Ekkenbus uit Philippine waakt al jaren over de padden en kikkers die de gevaarlijke oversteek maken. De drang van kikkers en padden om aan het begin van het voorjaar van hun geboortewater naar de kreek te trekken om voort te planten, is zo groot, dat ze de Van Wuijckhuiseweg wel moeten oversteken. Uitkijken bij het oversteken is er natuurlijk niet bij. In het verleden werden er dan ook heel veel amfibieën doodgereden. Dat was voor Willie de aanleiding om in actie te komen. Zij vangt de diertjes op in de ingegraven emmers en zet ze de volgende morgen veilig over.

Diertjes kunnen zich in de emmers onder het mos verstoppen voor roofdieren. Ze zitten nooit langer dan een paar uur in de emmer.

Met hulp van enkele vrijwilligers wordt de klus in enkele weken geklaard. Alle hulp is welkom bij het overzetten. Vrijwilligers hoeven echt niet elke dag beschikbaar te zijn. In overleg wordt gekeken hoe vaak en wanneer de mensen ingezet willen worden. Wil je helpen? Aanmelden kan via ekkenbus@zeelandnet.nl

Mooi filmpje over de Paddenwerkgroep.

https://youtu.be/nJNqNKy4C00