Op zoek naar salamanders en waterschorpioenen

De kikker heeft een glibberig glad lijf, de pad een droge wrattige huid en salamanders zijn er in allerlei gedaantes. De beestjes hebben gemeen dat ze er als baby heel anders uitzien dan als volwassene. Het zijn amfibieën. Tijdens de veldwerkochtend of -middagen van Natuur&Zo leren leerlingen van groep 5-6 er alles over.

De gastlessen op locatie zijn een geweldig leerzame ervaring voor de leerlingen en voor de leerkracht een mooie kans om natuuronderwijs echt in de praktijk te brengen!

Is het een kikker of toch een pad? Een kleine watersalamander of die zeldzame kamsalamander? En wist je dat er in Zeeland ook waterschorpioenen leven? Basisscholieren ontdekken vanaf half mei tijdens speciale veldwerkochtenden en -middagen met Natuur&Zo het waterleven in een poel in de buurt van hun school. Ze leren meer over de voortplanting, de metamorfose, het leefgebied en de bedreiging van amfibieën.

Van 7 mei tot en met 25 mei (muv Hemelvaart en Pinksteren) gaan de natuurgidsen van Natuur&Zo, natuur- en milieueducatie Zeeuws-Vlaanderen, en Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ) op pad om, samen met de leerlingen, waterdiertjes op te sporen en te onderzoeken. Zo leren zij meer over het leven in en om een sloot, drinkput of zoetwaterpartij en helpen de leerlingen op hun beurt mee aan het onderzoek naar de verspreiding van (het aantal) amfibieën in Zeeuws-Vlaanderen.

Doelstellingen van het veldwerk:

  • De leerlingen maken kennis met de biotoop van amfibieën
  • De leerlingen leren verschillende waterdieren en waterplanten herkennen
  • De leerlingen leren eenvoudig veldwerk verrichten
  • De leerlingen kunnen een aantal amfibieën bij naam noemen
  • De leerlingen kennen de levenscyclus van amfibieën
  • De leerlingen krijgen waardering voor het waterleven en het leefgebied van amfibieën
  • De leerlingen krijgen inzicht in de kwetsbaarheid van amfibieën en beseffen waarom deze dieren bescherming nodig hebben.

Kerndoelen

De gastlessen op locatie sluiten aan op de kerndoelen 40 en 41 in het basisonderwijs. De les is een prima vervanging van een les in de klas over dit onderwerp. De ervaring van Natuur&Zo met buitenlessen is dat de leerlingen meer betrokken zijn bij het onderwerp, dat ze beter onthouden wat zij in de praktijk hebben geleerd en dat dit doorwerkt in hun (latere) zorg voor de natuur.

Locaties

We zoeken samen met Stichting Landschapsbeheer Zeeland zoveel mogelijk naar locaties in de buurt (op fietsafstand) van school. Dit is niet altijd mogelijk: sommige poelen zijn onvoldoende toegankelijk of er zitten geen amfibieën in. Na aanmelding bekijken welke locatie voor uw school de meest geschikte is.

Aanmelden

Wilt u deelnemen? Stuur dan vóór 19 april een e-mail naar natuurenzo@terneuzen.nl- onder vermelding van veldwerk amfibieen - met daarin de gegevens van uw school, contactpersoon, 2 voorkeursdata, de groepsgrootte en - eventueel - een locatie naar keuze. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact op.

Zelf aan de slag

Wil je zelf een les geven over amfibieën? In deze lesmap van de gemeente Rotterdam gaat het om de verschillen tussen amfibieën reptielen. Leuk en nuttig ter voorbereiding van onze praktijkles!

https://www.rotterdam.nl/werken-leren/lesmateriaal/Handleiding-leerkracht-AenR-2017-.pdf