Moestuinieren met kinderen

tips voor scholen, buitenschoolse opvang en de kinderopvang

Waarom is moestuinieren met kinderen zo ontzettend leuk en waardevol? Een kind leert het best door te doen, ervaren, ruiken, voelen en proeven.

 

Met een moestuin leren kinderen hoe alles groeit

Een moestuin brengt kinderen in contact met de natuur. Hoe plantjes groeien leer je het beste in een echte omgeving met aarde, wind en regen en niet uit een boekje (of een filmpje). Af en toe basilicum of een aardbei proeven, kruiden en bloemen ruiken, het draagt allemaal bij tot het leerproces. Voedsel wordt er bovendien minder vanzelfsprekend door. Kinderen denken nog niet na over hoe voedsel op hun bord komt. Maar als ze in aanraking komen met het hele proces van een moestuin snappen ze dat er iemand ergens heel veel moeite heeft moeten doen om uit een zaadje tomaten te halen.

Kinderen met een moestuin eten meer groenten

Het is wetenschappelijk bewezen: kinderen die hun voedsel zelf (helpen te) verbouwen, eten meer groenten en fruit. Slechts 1% van de kinderen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groentes binnen. Maar kinderen met een moestuin gaan vanzelf gezonder eten. Ieder kind wil zijn zelfgekweekte aardbeien, sla of zelfs courgettes wel proberen! Uit onderzoek blijkt dat kinderen met een eigen moestuin meer groenten eten dan kinderen zonder een moestuin.

Moestuinieren = natuur respecteren

Door te tuinieren leer je dat alles in de natuur met elkaar samenhangt. Bijen zijn verantwoordelijk voor bestuiving. Vogels voor het wegvangen van insecten en mollen voor het doorspitten van de aarde. Planten zijn afhankelijk van zon en regenwater.

Door deze verbanden te zien, leren kinderen dat wij afhankelijk zijn van de natuur. Elke verstoring is van invloed op onze voedselvoorziening. Kinderen met een moestuin ontwikkelen respect voor de natuur.

Wilt u naast onderstaande tips ook de groentezaden van Rijk Zwaan ontvangen? Bent u van een school of buitenschoolse opvang in Zeeland? Dan kunt u de zaden gratis (tot 16 februari) bij ons aanvragen door te mailen naar natuurenzo@terneuzen.nl 

Bronvermelding:
https://www.oudersvannature.nl/moestuincursus-kinderen/