Boom zoekt schoolplein!

Natuur&Zo zoekt samen met de gemeenten Terneuzen, Hulst en Sluis weer 6 schoolpleinen om rond de Boomfeestdag (18 maart) één of meerdere bomen en struiken te planten. Enige voorwaarde is dat de leerlingen helpen planten én dat de school belooft er goed voor te zorgen. Het plantpakket is helemaal gratis!

Basisscholen in Zeeuws-Vlaanderen kunnen op/rond Boomfeestdag op 18 maart a.s. gratis bomen krijgen van de gemeenten Sluis, Hulst en Terneuzen. De actie Boom zoekt schoolplein! is vorig jaar opgezet door de drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten en Natuur&Zo en een groot succes. Daarom krijgen dit jaar opnieuw 2 schoolpleinen per gemeente 10 m2 groen (bomen en struiken) aangeboden.250_190118_banner_boomfeestdag_a5_1.jpg

De actie past in het streven, ook van de provincie, om de schoolpleinen in Zeeland te vergroenen. Gemeenten staan de komende jaren voor de opgave klimaatbestendiger te worden. Een groener schoolplein helpt daarbij!

Sieraad voor de school

Een mooie boom of struik is een sieraad voor de school en voor de buurt. Maar een boom of struik is veel meer. Op een boom en in een struik leven vele dieren. Onder een boom kun je schuilen of je kunt je er achter verstoppen. Een boom geeft schaduw en beschutting als het heel erg warm is. En een boom heeft veel dorst, dus zorgt voor een goede waterafvoer.

Als jullie school weinig ruimte heeft, kunnen we kijken of het hek of de gevel van de school kunnen aankleden met groen. Ook zijn verplaatsbare bakken met groen een optie.

10 m2 groen

De gemeenten stellen 10 m2 groen per deelnemende school beschikbaar. Ook dit jaar kunnen twee scholen per gemeente meedoen. Als de actie een succes is, komt er volgend jaar een vervolg.

Het plantpakket bestaat uit:

  • 1 tot 4 (fruit)bomen
  • verschillende bij- en vlindervriendelijke struiken
  • zadenpakket
  • hulp bij aanleg

Onderhoud

Zien jullie op tegen het werk dat dit met zich meebrengt? Dat hoeft niet, een goede plantkeuze is al de helft van het werk. De gemeente adviseert hierin.  Zo wordt het onderhoud tot een minimum beperkt.

Hoe gaan we te werk?

  1. Meld jullie school vóór 31 januari aan bij Natuur&Zo via natuurenzo@terneuzen.nl. Stuur een foto van het huidige plein mee. De aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst bekeken. Als er meer dan twee aanmeldingen per gemeente zijn, komt er een wachtlijst;
  2. Natuur&Zo neemt begin februari contact op om een kijkje op jullie plein te komen nemen;
  3. Jullie kiezen samen met een deskundige de bomen en planten uit én een geschikte plek op het plein;
  4. In de week van de Boomfeestdag (18 maart) planten we samen met leerlingen van groep 7 en/of 8 de bomen en struiken;
  5. Jullie zorgen dat het jonge plantgoed voldoende water krijgt;
  6. Periodiek onderhoud gebeurt door de school. De gemeente kan hierbij adviseren.

Meld jullie schoolplein vóór 31 januari aan en krijg het plantpakket, een gastles van Natuur&Zo én hulp bij het planten helemaal gratis! Aanmelden kan via natuurenzo@terneuzen.nl

300_illustratie_boom_met_tekst2.png

Boomfeestdag 2020

Behalve de actie Boom zoekt schoolplein!, zijn er in maart meer activiteiten rond de Boomfeestdag. We gaan in elk geval weer speuren naar bomen tijdens een speurtocht met Natuur&Zo. Houd onze website in de gaten!

Flyer