Boom zoekt schoolplein!

Natuur&Zo zoekt samen met de gemeenten Terneuzen, Hulst en Sluis 6 schoolpleinen om op Boomfeestdag (13 maart) één of meerdere bomen en struiken te planten. Enige voorwaarde is dat de leerlingen helpen planten én dat de school belooft goed voor de planten te zorgen. Het plantpakket is helemaal gratis!

Basisscholen in Zeeuws-Vlaanderen kunnen op Boomfeestdag op 13 maart a.s. gratis bomen krijgen van de gemeenten Sluis, Hulst en Terneuzen. De actie Boom zoekt schoolplein! Is opgezet door de drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten en Natuur&Zo. Dit jaar krijgen 2 schoolpleinen per gemeente 10 m2 groen (bomen en struiken) aangeboden. Volgend jaar hopen we op nog meer schoolpleinen samen met schoolkinderen bomen te planten!250_190118_banner_boomfeestdag_a5_1.jpg

De actie past in het streven, ook van de provincie, om de schoolpleinen in Zeeland te vergroenen. Gemeenten staan de komende jaren voor de opgave klimaatbestendiger te worden. Een groener schoolplein helpt daarbij!

Sieraad voor de school

Een mooie boom of struik is een sieraad voor de school en voor de buurt. Maar een boom of struik is veel meer. Op een boom en in een struik leven vele dieren. Onder een boom kun je schuilen of je kunt je er achter verstoppen. Een boom geeft schaduw en beschutting als het heel erg warm is. Een boom heeft veel dorst, dus zorgt voor een goede waterafvoer.

Als jullie school weinig ruimte heeft, kunnen we kijken of het hek of de gevel van de school kunnen aankleden met groen. Ook zijn verplaatsbare bakken met groen een optie.

10 m2 groen

De gemeenten stellen 10 m2 groen per deelnemende school beschikbaar. Dit jaar kunnen twee scholen per gemeente meedoen. Als de actie een succes is, komt er volgend jaar een vervolg.

Het plantpakket bestaat uit:

  • 1 tot 4 (fruit)bomen
  • 30 bij- en vlindervriendelijke struiken
  • Zadenpakket
  • Zitgelegenheid met boomstammen bij het nieuwe groen

 

Onderhoud

Zien jullie op tegen het werk dat dit met zich meebrengt? Dat hoeft niet, een goede plantkeuze is al de helft van het werk. De gemeente adviseert hierin.  Zo wordt het onderhoud tot een minimum beperkt.

 

Hoe gaan we te werk?

  1. Meld jullie school vóór 31 januari aan bij Natuur&Zo via natuurenzo@terneuzen.nl. Stuur een foto van het huidige plein mee. De aanmeldingen worden op volgorde van binnenkomst bekeken. Als er meer dan twee aanmeldingen per gemeente zijn, komt er een wachtlijst;
  2. Natuur&Zo neemt begin februari contact op om een kijkje op jullie plein te komen nemen;
  3. Jullie kiezen samen met een groenmedewerker van de gemeente de bomen en planten uit én een geschikte plek op het plein;
  4. Op Boomfeestdag (13 maart) planten we samen met leerlingen van groep 7 en/of 8 de bomen en struiken;
  5. Jullie zorgen dat het jonge plantgoed voldoende water krijgt;
  6. Periodiek onderhoud gebeurt door de school. De gemeente kan hierbij adviseren.

Meld jullie schoolplein vóór 31 januari aan en krijg het plantpakket, een gastles van Natuur&Zo én hulp van de gemeente helemaal gratis! Aanmelden kan via natuurenzo@terneuzen.nl

Boomfeestdag 2019

Behalve de actie Boom zoekt schoolplein!, zijn er in de week van 11 maart meer activiteiten rond de Boomfeestdag. Deze zijn bedoeld voor groepen 7 en/of 8 van het basisonderwijs.

12 maart: Boomfeestdag in de Braakman

Met de boswachter van Staatsbosbeheer gaan jullie zwarte els snoeien in de noordelijke Braakmanbossen, Biervliet/Hoek, tijdstip 9.00-11.45 uur.

Bomenspeurtocht met Natuur&Zo

Samen met natuurgidsen van Natuur&Zo speuren jullie naar bomen en leer je de bomen in de schoolomgeving kennen. (datum en locatie in overleg)

Op pad met de boswachter in de Clingse bossen

Met de boswachter van het Zeeuwse Landschap gaan jullie aan de slag in de Clingse Bossen, Clinge/Sint Jansteen (datum en locatie in overleg)

13 maart: Boomfeestdag in Mauritsfort

Met de boswachter van Staatsbosbeheer gaan jullie bomen planten in Mauritsfort, tussen Hoek en Philippine (tijdstip in overleg)

Voor alle activiteiten kun je je aanmelden bij Natuur&Zo, natuurenzo@terneuzen.nl

Flyer