Ik kook en eet alleen wat ik zelf lekker vind en heb klaargemaakt

Kinderen leren wat gezond eten is, waar het vandaag komt en hoe ze het zelf kunnen klaarmaken; dat is het doel van YammYammy. Geen frites met knakworst maar gezonde pizza's van Zeeuwse vlegel of wraps met zeewier en verse kruiden op het menu.

Waar gaat het over?

Zeeuwse kinderen (8 - 18 jaar) zijn de afgelopen maanden door heel Zeeland in verschillende teams onderleiding van chef-koks aan de slag gegaan met lokale producten en maakten daar gerechtjes van. Ze mochten vaak zelf bedenken wat ze gingen maken, al moest het wel gezond zijn natuurlijk. Het is namelijk niet alleen belangrijk dat ze leren wat er hier in onze provincie aan eten wordt verbouwd en geproduceerd, ze leren in dit project ook hoe ze dit kunnen bereiden en op te eten. We hebben het dan over zeewier, vis, verse kruiden, vis, vlees, zeeroop, maar ook over bijvoorbeeld spelt waarmee ze een pizzabodem kunnen maken, of wraps met een gezonde inhoud. Kernwoorden zijn eenvoudig uitvoerbaar, duurzaam, gezond, seizoensgebonden en van dichtbij. Het doel is dat deze gerechten op de menukaarten van Zeeuwse restaurants komen. De gerechtjes die de kinderen maken zijn geschikt voor de lunch- of dinerkaart of zomaar als tussendoortje.

De eerste kookwedstrijd was 17 april. De winnende gerechten maken kans om op de menukaart van Zeeuwse restaurants te komen. De volgende kookwedstrijd is op 19 juni. Dan zijn de zomermenu’s aan de beurt met producten die dan verkrijgbaar zijn. Tijdens de zomervakantie gaat het project YammYammy op verschillende locaties door voor kinderen die vakantie hebben of hier op vakantie zijn onder de noemer ‘de Reizende Chef’ omdan in september weer door te gaan met herfstmenu’s en in november met decembermenu’s.

Wat is Yammyammy?

YammYammy is onderdeel van de provinciale promotie en een initiatief van de Zilte Academie Zeeland, in het kader van het  landelijke project Jong Leren Eten van het Ministerie van landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Het project creëert een eigen smaakbeleving bij kinderen en bevordert de gezondheid van jongeren thuis en op school. Kinderen worden zo geleerd om gezonde en duurzame voedselkeuzes te maken. Zeeland bijt het spits af met YammYammy. Andere provincies volgen nog. Diverse Zeeuwse restaurants hebben zich al achter dit project geschaard evenals Kinderopvang organisaties, en verschillende scholen.

 Meer informatie over de kookteams, dit project en fotomateriaal van YammYammy kunt u krijgen bij Margot Verhaagen, projectleider YammYammy, 06 15065657 Als u aanwezig wilt zijn bij een van de kookteams, laat het weten! www.yammyammy-lekkerzeeuws.nl