Pak de paddenstoel!

Met groep 1&2 naar het bos

We gaan weer naar het bos! Schrijf je in voor de paddenstoelenwandelingen met peuters en kleuters. Samen met Natuur&Zo struinen kinderen van de groepen 1 en 2 en de peuterspeelzalen in Zeeuws-Vlaanderen eind oktober, begin november (na de herfstvakantie) weer door het bos, op zoek naar paddenstoelen.
Ook dit jaar combineren we onze paddenstoelenwandelingen met een superleuke winactie voor ouders en kinderen (in basisschoolleeftijd) in de herfstvakantie.

Op een grote paddenstoel, rood met witte stippen ... zat kabouter Pinnemuts heen en weer te wippen.
Kabouter Pinnemuts wipt zo uitbundig dat zijn paddenstoel breekt. Dit is het begin van een zoektocht naar een nieuwe paddenstoel. Pinnemuts neemt de kinderen mee op zijn tocht. Onderweg ontmoeten ze allerlei bosbewoners die hen wegwijs maken in de paddenstoelenwereld. Ze ontdekken de grote verscheidenheid aan vormen, kleuren, geuren en het belang van zwammen in het bos.
Samen met Natuur&Zo struinen kinderen van groepen 1 en 2 en de peuterspeelzalen in Zeeuws-Vlaanderen in oktober en november weer door de bossen van Zeeuws-Vlaanderen. Ook dit jaar koppelen we de paddenstoelenwandelingen aan een activiteit voor ouders en kinderen in de herfstvakantie.

Inhoud

In het voorleesboek Op een grote paddenstoel is de paddenstoel van Kabouter Pinnemuts door het vele wippen en schommelen kapot gegaan. Hij gaat op zoek naar een nieuwe: geen bankje zoals de elfjes hebben, geen stinkende die de vliegen graag lusten en ook geen paddenstoel die je kan opeten. Gewoon een rode met witte stippen! In het bos kijken de kleuters voor kabouter Pinnemuts uit naar de bekende vliegenzwam, maar natuurlijk ook naar andere paddenstoelen. En misschien vinden ze wel ook eikeltjes of mooie herfstbladeren of spinnen of slakken of veertjes of....
De paddenstoelenwandelingen voor de kleuters hebben plaats in een van de bossen in Zeeuws-Vlaanderen. Locaties in overleg. Ze worden gehouden ná de herfstvakantie en zijn gratis voor de deelnemende scholen en peuterspeelzalen. Waar mogelijk proberen we groepen te combineren.

300_paddenstoelenwandeling_theo.jpg

Aanmelden

Het is de bedoeling dat het boek van tevoren wordt voorgelezen in de groep. Dan komen de kinderen al een beetje voorbereid naar het bos. Zodra de school of peuterspeelzaal zich heeft aangemeld, sturen we het verhaal digitaal toe.
Vervoer van en naar de afgesproken locatie en voldoende begeleiding door (natuur)ouders regel je zelf. Aanmelden kan tot 21 september. Stuur een mail naar natuurenzo@terneuzen.nl. Vermeld hierin de school of organisatie, contactpersoon, e-mailadres, voorkeurslocatie en groepsgrootte. Wij zoeken dan een natuurgids die de activiteit kan begeleiden.

Facebookactie: Pak de paddenstoel!

Als voorloper op de paddenstoelentocht met de scholen en peuterspeelzalen houden we in de herfstvakantie een zoekactie naar een nieuw huisje voor kabouter Pinnemuts voor kinderen en hun (groot)ouders/verzorgers. In Braakman-Zuid b

ij Philippine, het Bos van Erasmus (Knokkert) bij Nieuwvliet en de Clingse bossen bij Clinge verstoppen we enkele paddenstoeltjes van aardewerk. Kinderen kunnen in de week van 12 t/m 20 oktober met hun ouders/verzorgers op zoek gaan naar deze speciale paddenstoelen. De vinders worden beloond met een natuuruitje voor het hele gezin.

Met deze actie wil Natuur&Zo ouders/verzorgers stimuleren om er in de herfstvakantie met hun kinderen op uit te trekken. Het mooiste is natuurlijk dat de kinderen dan alvast allerlei leuke ontdekkingen doen over paddenstoelen die ze later kunnen delen tijdens de paddenstoelentocht met Natuur&Zo.