Gratis groentezaad voor basisscholen en BSO’s en kinderopvang

U kunt kosteloos groentezaden en een bijbehorende lesbrief aanvragen bij Natuur&Zo. Hiermee kunnen uw leerlingen dit voorjaar in de klas of op het schoolplein hun eigen groente kweken. Leuk, lekker en leerzaam! Aanmelden kan tot 14 februari 2020.

Vanuit Jong Leren Eten Zeeland en de NME-centra in Zeeland maken we scholen, kinderopvang en buitenschoolse opvang graag attent op een interessante actie, zeker voor locaties die bezig zijn met de Gezonde School en/ of bezig zijn het thema gezonde voeding.Een broodje met zelfgemaakte jam, spaghetti met tomatensaus of een lekkere salade met radijsjes. Al dit lekkers smaakt nog beter als je de aardbeien, tomaten en radijsjes zelf gekweekt hebt. Scholen kunnen nu heel gemakkelijk met de leerlingen aan de slag met een moestuin dankzij de gratis groentezaden van zaadveredelingsbedrijf Rijk Zwaan. Deelnemende scholen krijgen bij de zaden een instructieboekje en een lesbrief met leuke opdrachten. Zo kunnen leerlingen direct aan de slag in hun klas of op het schoolplein.  

Hoe ziet het pakket eruit?
Het pakket bestaat uit tien zakjes met groentezaden voor onder meer sla, radijs, tomaat, wortel en rode biet. Op de pakketten staan geen commerciële uitingen van Rijk Zwaan, wel de gewasnaam, een jaarcode en een link waarmee je kunt nagaan waar de zaden vandaan komen. De zaden in de pakketten zijn vrij van bestrijdingsmiddelen en genetische modificatie.

Doet jouw school ook mee?
Geïnteresseerde scholen in Zeeuws-Vlaanderen kunnen zich vóór 14 februari aanmelden bij Natuur&Zo via natuurenzo@terneuzen. Geef aan voor welke school het is, welk adres en de naam van een contactpersoon. Er is 1 zadenpakket per school beschikbaar. De lesbrief met de groentezaden wordt vanaf maart bezorgd of opgestuurd.

Wat is Jong Leren Eten?
Deze actie past in de ambitie van Jong Leren Eten en daarom werken we graag mee om de zadenpakketten op de scholen te krijgen. Het programma Jong Leren Eten heeft namelijk de ambitie om jeugd/jongeren (0-18 jaar) in de setting van kinderopvang en onderwijs ‘voedselvaardig’ te maken. Het is een landelijk initiatief van het ministerie van LNV.  Jong Leren Eten sluit aan bij de programma’s Gezonde School, DuurzaamDoor en  GroenGelinkt..

Extra
Het zadenpakket is prima te combineren met het lesprogramma Smaaklessen en de activiteiten Smaakplezier op de BSO. Deze programma’s bevatten allerlei (les)suggesties rondom het gezonde voeding en moestuinieren. De Smaakleskist is gratis te leen bij Natuur&Zo.

Voor vragen kunt u terecht bij de makelaars JLE in Zeeland,
Brenda Jasperse, b.dehaan@terneuzen.nl
Vincent van der Veen, v.van.der.veen@ivn.nl