Help De Steltkluut bij het vinden van 1001 soorten planten en dieren bij het Sportpark Axel

Natuurbeschermingsvereniging De Steltkluut meet in 2020 de biodiversiteit in het gebied rond en op de sportvelden in Axel. Het doel is om daar minstens 1001 verschillende plant- en diersoorten te gaan ontdekken. Alle waarnemingen van verschillende soorten vogels, planten, bijen, vlinders, vissen, amfibieën, mossen, paddenstoelen, enz. tellen mee.
De eerste metingen zijn gedaan. De Steltkluut heeft al 250 verschillende soorten gevonden. Enkele bijzondere waarnemingen zijn: Fuut, Heelblaadjesboorvlieg, Dik Geleimos, Kort Schriftmos en Reuzenpaardenstaart.

Mee naar buiten om te gaan tellen? Wordt lid van de whatsappgroep

De Steltkluut zal nog meer gerichte inventarisaties gaan doen. Hierin zit voor elk wat wils, zowel voor specialisten als voor beginnend geïnteresseerden in natuur. De natuurvereniging wil dit jaar o.a. een mossenspeurtocht, nachtvlindertochten met vlindervallen, waterkantexcursies, een vroege vogelwandeling op zondag en in het najaar een paddenstoelentocht gaan doen. Op warme dagen zoeken ze naar libellen, dagvlinders, vliegen, en bijen.

Vind je dit leuk en wil je een keer samen met een werkgroep of een werkgroeplid van de Steltkluut op pad voor dit project? Meld je dan aan op het emailadres BioAxel2020@steltkluut.nl.

Het weer is belangrijk voor het plannen van de activiteiten. Daarom is er nu nog geen lijst met data voor wanneer wat precies gedaan zal worden. De Steltkluut houdt u op de hoogte met een WhatsApp groep.

Natuurwaarnemingen registreren

De Steltkluut nodigt iedereen uit om waarnemingen in Axel te registreren op www.waarneming.nl. Als dit niet lukt of als je hierbij geholpen wilt worden dan kan je dit aangeven via het emailadres BioAxel2020@steltkluut.nl. De Steltkluut zal je dan op weg helpen of de waarnemingen voor je registreren.

Enkele tips

  • Noteer datum en tijd van de waarneming en maak foto’s. Met die foto’s kan De Steltkluut samen met je onderzoeken om welke soort het gaat. Soms is dat een hele zoektocht.
  • Blijf op de paden in het gebied zodat de aanwezige natuur niet onnodig verstoord wordt.
  • Ga mee op pad met een georganiseerde wandeling of inventarisatie.
  • Maak vooraf een inlogcode aan met de link https://waarneming.nl/bioblitz/axel-sportpark-2020

Via deze link kun je ook zonder inloggen de actuele gegevens bekijken. Als je een inlogcode heeft aangemaakt dan kun je via deze link ook nieuwe waarnemingen invoeren.

Kijk ook eens op www.steltkluut.nl of op de Facebookpagina van De Steltkluut en help bij het vinden van 1001 soorten planten en dieren bij het Sportpark Axel!

300_kaart_gebied_biodiversiteitsmeting_2020_steltkluut_sportvelden_axel.jpg100_steltkluut_logo.jpg