Opening Tiny Forest op Kanaaleiland Sas van Gent

228 Kinderen van basisschool De Statie plantten op woensdag 4 maart het eerste Tiny Forest van Zeeuws-Vlaanderen aan in Sas van Gent. Wethouder Ben van Assche onthulde het bord met daarop de naam die kinderen van De Statie hebben gekozen voor het Tiny Forest. De naam is “Het Sasje”.

Opening Tiny Forest Kanaaleiland Sas van Gent door wethouder Ben van Assche

Wat is een Tiny Forest?
Een Tiny Forest is een minibos van tussen de 200 en 400m2. Het bevat 900 bomen met 36 inheemse soorten. Dit minibos stimuleert biodiversiteit: het bos bestaat uit veel verschillende soorten bomen die vogels aantrekken.

Tiny forests zijn een belangrijk in de strijd tegen insectensterfte, zoals bijen en vlinders. Een Tiny Forest voor de deur geeft mensen de kans om de natuur in de eigen leefomgeving te ontdekken en daarover te leren. De aanleg van Tiny Forests vergroot de waterbergings-capaciteit, verbetert de luchtkwaliteit, en gaat hittestress tegen. Tot slot heeft een bos een positief effect op de gezondheid: meer natuur in de buurt zorgt voor minder stress en stressgerelateerde klachten. Sociale dimensie: een Tiny Forest in de buurt verkleint de kloof tussen mens en natuur en brengt ook buurtbewoners dichter bij elkaar.

1 van de 6 Zeeuwse Tiny Forests
Het Tiny Forest is het eerste in Zeeuws-Vlaanderen en een van de zes Tiny Forests die in Zeeland worden aangelegd. De andere zijn of komen in Noord-Beveland, Goes(2), Borsele en Middelburg.

Buitenleslokaal
In het Tiny Forest wordt een buitenleslokaal aangelegd. Dit zal gebruikt worden voor natuurlessen over bodemdiertjes, planten en bomen. Het is een gezonde en inspirerende plek waar kinderen zowel fysiek als sociaal leren in en van de natuur.

Tiny Forest Rangers
De kinderen van groep 5 en 6 van De Statie worden Tiny Forest Rangers. Dit zijn kinderboswachters. Een Tiny Forest Ranger is natuurhersteller, natuurteller en natuurverteller. Zij planten het bos, beheren het bos, gaan op onderzoek uit en vertellen familie, klasgenootjes en buurtbewoners over het bos.

Indiaas concept
Tiny Forest is een concept dat bedacht is door de Indiase ingenieur Shubhendu Sharma. Hij baseerde zich weer op de bosbouwmethode van de Japanse bomenexpert Akira Miyawaki. Dr. Miyawaki ontwikkelde in de jaren ’70 een methode om natuurlijke, inheemse bossen te herstellen. Hij legde ruim 1.700 bossen aan, waarvan 96,7% zich binnen tien jaar tot een veerkrachtig ecosysteem ontwikkelden. Shubhendu Sharma raakte geïnspireerd door Miyawaki’s aanpak en vertaalde de werkwijze naar een stadsomgeving.

Het Tiny Forest Sas van Gent zou in 4 jaar volgroeid moeten zijn.

Meer foto's