3 november: Samen buiten aan de slag op Natuurwerkdag

De provinciale Landschapsbeheerorganisaties organiseren in samenwerking met LandschappenNL de Natuurwerkdag voor de 18e keer op ruim 560 locaties door heel Nederland en dus ook in Zeeland. Het is gezond, leuk en gezellig om buiten aan het werk te gaan tijdens de grootste vrijwilligersdag in het groen; zagen, snoeien en meer. Deze dag is mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij en nagenoeg alle gemeenten in Zeeland.

Er zijn 27 locaties in Zeeland:

In Zeeland kun je in iedere regio meehelpen in natuur en landschap, o.a.; Arnemuiden (2x)

Axel, Biervliet, Breskens, Clinge, Driewegen (2x), Goes, Kapelle, Kortgene, Kwadendamme

Middelburg (4x), Nieuwvliet, Oostkapelle, Ovezande, Ritthem, Sas van Gent, Serooskerke (S-D)

St. Maartensdijk, Stavenisse, Vrouwenpolder, Wissenkerke en Yerseke. Op bijna alle locaties wordt samen met de lokale (natuur)verenigingen en gemeenten gewerkt.

Iedereen kan meedoen

Jong en oud kan op deze dag buiten aan de slag en ervaring is niet vereist. Als je een zaag of spa kan vasthouden kun je al deelnemen en je hoeft geen lid te zijn van bijvoorbeeld een natuurvereniging, het is geheel vrijblijvend en meewerken is natuurlijk gratis! Ook hoef je zelf geen gereedschap mee te nemen, daar zorgen Stichting Landschapsbeheer Zeeland en de vrijwilligersgroepen voor. Op elke locatie zijn ervaren vrijwilligers aanwezig die helpen en aanwijzingen geven. Het is niet alleen leerzaam, erg gezellig en leuk maar ook goed voor de natuur!

Ook meedoen? 

Het enige dat je moet doen is jezelf en je vrienden en familie aanmelden via de website www.natuurwerkdag.nl. Op deze site kun je een locatie bij jou in de buurt vinden. Ook vind je hier meer informatie over de activiteiten en de organisatie van deze dag.

Locaties in Zeeuws-Vlaanderen:

Axel, Watertoren

Onderaan de watertoren zijn verschillende (gemeentelijke) bosjes en een heemtuin. De watertoren heeft een hoogte van 60,60 meter en is hiermee één van de hogere watertorens van Nederland.

Natuurvereniging De Steltkluut gaat samen met de gemeente Terneuzen, scouting EOS Hubertus, Karel Doorman & scouting Axel rondom de watertoren en in de omgeving werken.

Jij bent van harte welkom om hierbij aan te sluiten. We gaan de knotbomen knotten en de poel kan worden opgeschoond. Daarnaast is er in het omringende bos genoeg dunwerk te doen. Bomen kunnen worden gekapt om andere bomen meer ruimte te geven, hierbij zal een deskundige aanwezig zijn om aan te geven welke boom weg mag en welke niet. Om 10.00 uur zullen we beginnen bij de watertoren aan de Kinderdijk te Axel, daar worden ook de pauzes gehouden en rond 15.00uur stoppen ze. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de locatieleider Jimmy Pijcke, 06-57015602 of kijk op www.natuurwerkdag.nl en meld je aan.

Biervliet, Braakman boerderij SBB

De Braakman is een voormalig krekencomplex. De huidige vorm is ontstaan in 1952. Net voor de grote overstromingsramp in 1953 is het gebied ingepolderd. Destijds is er bijna 200 hectare bos- en natuurgebied gecreëerd. Inmiddels is daar 300 hectare bijgekomen. De Braakman is zo één van de grootste natuurgebieden van Zeeuws-Vlaanderen geworden. In het gehele gebied vindt u uitgestrekte bossen, struweel, open terrein en water. Locatie: Bij de rotonde (N61) ter hoogte van de Braakman de parallelweg nemen richting vakantiepark Marina Beach en dan nog voor het vakantiepark de eerste weg links. Aan het einde van de weg ligt de Braakmanboerderij van Staatsbosbeheer aan de Braakmanweg 5 te Biervliet.

Op deze dag gaan we woekeraars verwijderen en overig boswerk. Iedereen is welkom en ervaring is niet noodzakelijk. Trek je laarzen aan en doe kleren aan die vuil mogen worden. We starten rond 10.00 uur en werken tot ongeveer 14.00 uur. Voor koffie/thee en warme choco en de soep is gezorgd. Tevens is er een toilet aanwezig. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de locatieleider /boswachter Anouk Pattipeilohij 06-83596479 of kijk op www.natuurwerkdag.nl.

Clinge, Tragel

Stichting Tragel beheert ook een eigen stukje bos, kikkerpoel en een vlindertuin. Dit bos kan een heel stuk mooier en natuurlijker worden door hier ruimte te maken voor bloemenranden en inheemse bomen en struiken. Hierdoor zal het niet alleen mooier worden, maar zal ook de natuur ervan profiteren. Deze locatie wordt georganiseerd door Stichting Tragel en natuurvereniging De Steltkluut. Naast de cliënten van Stichting Tragel en begeleiders, worden ook belangstellenden welkom geheten. Verzamelpunt en pauzeplek is in de Plantenkas van Tragel.

De werkzaamheden op de Natuurwerkdag zijn: de haag rond de vlindertuin een opknapbeurt geven door deze te snoeien en diverse kleine andere groene klussen. Iedereen kan komen, hele gezinnen zijn welkom, er is werk voor iedereen. Ze werken van 10:00 tot 15:00 uur. Koffie, thee, lunch is aanwezig. Ze verzamelen bij de Hoevedreef 2b. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de locatieleider André Ijsebaert, kasclinge@tragelzorg.nl , 0114-382152 of meld je direct aan via www.natuurwerkdag.nl.

Nieuwvliet, Erf fam. de Zwart/Rotten

Natuurbeschermingsvereniging ’t Duumpje gaat weer knotten op het mooie erf van fam. de Zwart-Rotten. Iedereen die graag wil helpen is van harte welkom vanaf 09.00 uur aan de Ringdijk 2 te Nieuwvliet. We werken meestal door tot 16.00 uur maar als je eerder naar huis moet is dat geen probleem. Wil je meer weten neem dan contact op met Desiree van ’t Wout 0117-851638 of kijk op www.natuurwerkdag.nl en meld je aan.

Breskens, Waterdunen

Op deze bijzondere locatie van Het Zeeuwse Landschap beginnen we met uitleg over het project Waterdunen in het algemeen en de broedeilanden in het bijzonder, onder het genot van een kop koffie of thee. Vervolgens gaan we met een bootje naar de broedeilanden. Voor de gewenste soorten is het van belang dat er geen vegetatie groeit op deze eilanden. Met houwelen en vergelijkbaar gereedschap gaan we de vegetatie weg halen. We starten om 09.30 uur en rond 13.00 uur zullen we weer terug zijn bij de startlocatie. Voor deze klus hebben we een kleine groep mensen (boven de 12 jaar) nodig die het werk, onder leiding van de boswachter, uitvoeren. Informatie kun je krijgen via de locatieleider Carolien van de Kreeke 06-51249753 of kijk op www.natuurwerkdag.nl

Sas van Gent - Dorpsboomgaard 

In onze Witte Wijk gaan we op de Natuurwerkdag hoogstamfruitbomen planten. We nodigen buurtbewoners en belangstellende uit om de stadsraad van Sas van Gent te komen helpen met deze klus. Gereedschap en de bomen zijn aanwezig maar doe wel laarzen/stevige schoenen en kleren die vies mogen worden aan. We verzamelen om 10.00 uur aan de Alexanderstraat 2 te Sas van Gent en werken tot ongeveer 12.30 uur. Informatie over deze groene klus kun je krijgen van Ignace Verschelde 06-48876080 of kijk op www.natuurwerkdag.nl