Smaaklessen

Wat zijn Smaaklessen?

Proeven, ruiken, horen, voelen en kijken: met al hun zintuigen verkennen kinderen het dagelijkse eten! Smaaklessen is een uniek lesprogramma over eten en smaak voor groep 1 t/m 8 van de basisschool. Het beleven van voedsel staat centraal. Door Smaaklessen krijgen kinderen flink wat kennis over eten én ervaring met gezond en duurzaam kiezen.

Waarom Smaaklessen?

Eten is kiezen! En we hebben veel te kiezen. Eten we vegetarisch of vlees? Neem ik een appel of koek mee naar school? Les ik mijn dorst met cola of water?

Pijlers van Smaaklessen

Binnen Smaaklessen komt het thema voeding breed onder de aandacht. De onderwerpen die aan bod komen zijn opgedeeld in vijf pijlers:

1. Smaak

Wat is smaak? Welke zintuigen heb je? Durf je nieuwe soorten eten te proeven?

2. Gezond eten

Waarom heb je eten en drinken nodig? Waarom heeft je lijf meer aan fruit en brood dan aan chips en roze koeken?

3. Voedselproductie

Welke weg heeft je eten afgelegd voor het op je bord tercht kwam? Hoe zit het met eten en duurzaamheid?

4. Consumentenvaardigheden

Wat kun je in de winkel kopen? Wat staat op het etiket?

5. Koken

Tijdens de laatste les koken de kinderen samen en leren ze dat bij eten ook sociale vaardigheden horen.

 

Lesmateriaal

Het lesmateriaal van Smaaklessen is voor groep 1-8 van de basisschool. Elke groep heeft een eigen handleiding, met daarin 5 lessen (voor groep 1/2: 9) die gemiddeld 45-60 minuten duren.

Drie opties

Er zijn drie opties op met Smaaklessen aan de slag gegaan. Kies voor de uitgebreide Smaakleskist met aanvullende materialen, of ga alleen met het lespakket aan de slag. 

Leen een Smaakleskist

In deze leskist vindt u alle benodigde materialen om met Smaaklessen aan de slag te gaan. Bekijk het overzicht met uitleenlocaties.Verzamelmap

Koop de verzamelmap

Koop voor €75,- de map met lerarenhandleiding in de webshop van het Voedingscentrum. In deze map zitten de handleidingen voor groep 1-8.


Download lesmateriaal
Lerarenhandleiding

Gastlessen

Geeft u regelmatig Smaaklessen? En bent u toe aan een aanvullende activiteit? Bekijk het aanbod Kok in de klas, Student in de klas of het Smaakfeest!

ontbijten

Kok in de klas

Koksvereniging Euro-Toques doet ook mee aan Smaaklessen. Zij organiseren kokslessen in de klas. Een heuse kok maakt kinderen razend enthousiast voor eten en alles daaromheen

Smaakfeest

Wilt u een keer goed uitpakken met de hele school? Vraag dan een Smaakfeest aan! Een Smaakfeest is een feestelijke ochtend boordevol smaakproefjes voor de hele school.

 

japans eten

 

Excursies

Geef niet alleen Smaaklessen in de klas, maar ga eens op excursie naar een boerderij!

smoothie maken

Ga ook eens op excursie bij een bedrijf dat eten produceert! Denk aan een tuindersbedrijf, een melkveebedrijf, de bakker op de hoek of een fruitkweker. Zoek zelf contact met een bedrijf bij u in de buurt.


Website Smaaklessen