Nacht van de nacht

Beleef de duisternis van de nacht!

Natuur&Zo doet elk jaar mee aan de Nacht van de Nacht. De Nacht van de Nacht is bedoeld om aandacht te vragen voor de schoonheid én de functie van de duisternis.

De Nacht van de Nacht is een jaarlijks terugkerend evenement op een zaterdag in oktober. Het wordt georganiseerd door de Provinciale Milieufederaties in samenwerking met de Stichting Natuur en Milieu. In Zeeuws-Vlaanderen is de organisatie in handen van Natuur&Zo, natuur- en milieueducatie Zeeuws-Vlaanderen.

De Nacht van de Nacht wil mensen bewust maken van lichtvervuiling en van de mogelijkheden om deze vorm van vervuiling terug te dringen. Echte duisternis is bijna niet meer te vinden in Nederland. De Nederlandse nacht wordt elk jaar drie tot zes procent lichter. Hierdoor wordt het zien van een volle sterrenhemel steeds zeldzamer, raken nachtdieren in de war en kunnen mensen slecht slapen. Nederland is een van de meest verlichte landen ter wereld.

Uit onderzoek in 2008 in opdracht van De Provinciale Milieufederaties (DPM) en Natuur en Milieu (N&M) blijkt dat driekwart van de Nederlanders een donkerdere nacht wil en dat lichtvervuiling aan bijna de helft van de Nederlanders het zicht op de sterrenhemel ontneemt. De Nederlander stoort zich vooral aan verlichting van bedrijven. Reclameverlichting, binnenverlichting van kantoren, verlichting van kassen en laserlichten van discotheken zijn mensen een doorn in het oog. Ruim de helft van de mensen wil dat bedrijven maatregelen nemen tegen lichtvervuiling.

Meer informatie over de Nacht van de Nacht:

www.nachtvandenacht.nl